Tillbaka

Husqvarna A 65 sen

 

 

 

Typ: Husqvarna A 65
Tillverkare: Husqvarna Vapenfabriks AB, Huskvarna, Sverige

Cylinderdiam.: 48 mm
Slaglängd: 36 mm
Slagvolym: 65 cc
Insug: Över kolv
Effekt: 3,8 hk
Varvtal vid maxeffekt: 6500 rpm
Tändsystem typ: Brytare
Svärd: 13"
Lämplig svärdlängd: 13"-20"
Kedjedelning: 3/8 ”
Kedja: Direktdrivning
Koppling: Centrifugal
Smörjning: Automatisk
Kedjehastighet: 16,5 m/s
Bränsletank: 0,7 l
Oljetank: 0,3 l
Vikt: 8,2 kg med 45 cm svärd och kedja

Tillverkad: Husqvarna 65 tillverkades 5 versioner A, B, E, G och L 1966-1972. Därefter flyttades produktionen till Tomos fabrik i Ga. Jugoslavien där sågen tillverkades fram till 1980 (enligt obekräftade uppgifter).


Mina första motorsågsminnen.

Jag växte upp på en mindre gård Sveriges skogsbygder. När jag blev tillräckligt gammal för börja prova en motorsåg hade min pappa en Husqvarna B 65 som troligen var inköpt våren 1969.
Modell B65 var nästan samma såg som A65 här ovan. Jag fick lära mig grunderna i hur man hanterar en motorsåg med denna såg. Dock tyckte jag det var mycket roligare att köra i skogen så uppdelningen blev att pappa högg och jag körde fram. Efter en tid köpte pappa en ny såg med kedjebroms och jag tog alltid med mig HVA 65’an med på traktorn. Jag använde inte sågen
speciellt många timmar men jag minns den som mkt pålitlig, startvillig och med bra tomgång. Även efter 1 mån på traktorn startade den direkt, som jag mins det idag. Med tiden köpte pappa en ny såg igen så HVA 65’an blev inte ens reservsåg längre utan ställdes undan. Pappa som bara såg en gammal såg gjorde sig senare av med den. Han ansåg den vara farlig pg av saknaden av kedjebroms och slängde den. Jag tyckte bara det var roligt att få en nyare såg som traktorsåg. Med åren har jag blivit intresserad av äldre sågar och idag saknar jag min första såg. Jag har nu skaffat HVA A65’an här ovan som nästan är en likadan såg som den jag började använda i min ungdom.

 

 

Tillbaka Upp