Tillbaka

 

Såfiol och såskäppa

 

 

I Trusta, Rödön, startade på 1890-talet Erik Ahlström tillverkning av frösåmaskinen, så kallade såfioler. Det här med såfioler var ju en något udda verksamhet, som visar att företagsamheten fanns även i Jämtland. Den här tillverkningen kom ju bönder och torpare - inte bara i Storsjöbygden, utan hela landet - till del, med stor lättnad, bättre precision i arbetet och sparade frökostnaden. Användningen tillgick så att man i påsen av bomullstyg hällde höfrö (gräsfrö) och gick på det med skyddssäd sådda fältet och drog med en läderrem runt en spindel. Remmen fästad i sina ändar vid en stålstång. På de torra backarna här i Häste, kunde fröet sås ut före insåningen av skyddssäden.

Källa: bildarkivet.jamtli.com/

För den som är intresserad kan man på http://runeberg.org/nfce/0568.html kan man läsa om "Skogssådd" och även om den då så kallade "Såddfiolen". Enligt bilden i boken verkar det vara samma "maskin" som den vi har på Solhem i vårt gårdsmuseeum.

 

 

Såskäppa

 

 

Denna typ av "trälåda" användes förr när man sådde sina åkrar. Den hade då även en anordning med läderremmar som man hade runt sina axlar. När man sådde fanns det ibland lokala "såningsramsor" som man nynnade tyst för sig själv. Sådden gick till så att man gick efter en rak linje, tog säd ur såskäppan, kastade detta i en vid rörelse, först åt höger och sedan samma procedur åt vänster. Så gick man då fram och tillbaka över den åker som skulle sås. Från mitten av 1800-talet fanns såmaskiner, men handsådd var ännu det vanligaste fram till början av 1900-talet.

 

Tillbaka Upp