Om trädgården i Solhem

När man köper ett gammalt hus får man ofta med en gammal trädgård på köpet. Åratal av slit och vedermödor där husets före detta ägare odlat och satt sin prägel på tomten och naturen. Det är en heder att få fortsätta och ta vid där de gamla slutade, att utveckla och ge sin egen prägel på rabatter, uteplatser, trädgårdsland och gräsmattor. Det finns nog knappast något så meditativt som att pyssla och bry sig om sina blommor och rabatter. Även under tiden man rensar ogräs så njuter man av friden i den oas man skapar med hjälp av blommor, träd och övriga växter. Man lämnar en liten del av sin själ till varje blomma och får blommans själ tillbaka. Ett givande och tagande utan ord men med en innerlig känsla av kärlek till alltet och den fantastiska jord som vi just nu får vandra på.

Den nuvarande trädgården i Solhem anlades kärleksfullt under början på 2000 talet. Det grävdes nya rabatter, sattes nya perenna växter och en del träd och buskar. För närvarande finns det ett 30-tal olika perenner, bland annat:
Akleja, Toppklocka, Jätteprästkrage, Vårkrage, Funkia, Lupin, Kärleksört, julros, Lungört, Trädgårdsiris, Storklocka, Röd Rudbeckia, Lavendel, Praktlysing, Stockros med flera… En trädgård är inte komplett om den inte innehåller örter och ett trädgårdsland. Här finns de vanligaste örterna för hushållsbruk, bland annat:
Timjan, Rosmarin, Oregano, Basilika, Salvia, Gräslök, Kinesisk gräslök, Kamomill med flera.


När man sedan fyller gamla krukor, hinkar och användbara bruksföremål med sommar blommor som dahlior, rosor, tagetes, ringblommor, aster, solrosor med mera, då känns detta som ”pricken över i:et”.
Idén om den ”blommande gamla stolen” fick jag ur en bok jag bläddrade i en gång. Man tar bort sitsen på stolen, spänner ett hönsnät och fäster det med häftpistol runt stolssitsens kant. Hönsnätet skall vara ganska vitt och rymligt och täckas med mossa av något slag. Efter detta fyller man på jord i hönsnätet och sedan planterar man av hjärtans lust. Vill man kan man ju ha olika typer av stolar lite här och var i trädgården, det är otroligt fint och lite annorlunda med just denna typen av trädgårdsprakt.

 

Den som inte har provat ”odlarlyckan” har gått miste om mycket i sitt liv. Känslan av att stoppa ett frö i jorden, vattna och se de första hjärtbladen sticka upp efter någon vecka. Följa plantans gång från frö till blomma eller grönsak och att sedan få tillaga denna grönsak och äta den med andakt. Att en stilla sommarkväll grilla en köttbit, äta en sallad av egna odlade grönsaker och till efterrätt jordgubbar med grädde från det egna jordgubbslandet. Detta skulle vara förunnat alla människor, att få uppleva den vördnad och enorma tillfredställelse som kommer ur känslan av att ha odlat en del av sin egen mat. Det är bara cirka 60-70 år sedan som detta var en självklarhet i varje hem på landsbygden. Men i dag går den stressade mamman mycket hellre på Coop och köper tomater från Spanien eller något annat land för hon har absolut inte tid att stoppa ned några egna frön i jorden och vänta till dess sådden kan skördas. Men lyckligtvis finns fortfarande friheten för oss ”hobbyodlare” att välja eget odlade tomater och gurkor för att vi själva vill känna lite av det genuina i att odla dem, och tur är väl det…

 

Grillplatsen
Från idé till färdig att användas handlade det om många timmars arbete i form av grävning, pussling av stenar, fyllnad och dylikt. Idén väcktes när vi fick tag på en gammal smältdegel från ett närliggande järnbruk. Smältdegeln blev helt perfekt att användas för att elda både vanlig ved och grillkol i. Ett specialbeställt grillgaller gav oss slutligen en fantastisk grill – eldstad att njuta av. Med lite blommor och ett fint genuint och vackert vindskydd (med hjärtan på) kunde vi avnjuta flera mysiga kvällar och middagar i denna lugna vrå av vår fina trädgård.

 

Nu stundar en ny vår och sommar med nya idéer och nya projekt på gång. Frökatalogerna strömmar in i brevlådan och fantasin har inga gränser… för gränslöst är vårt liv och våra drömmar vilka när oss när vinterstormarna tjuter och den vackra trädgården är täckt av snö och is. Från tanke till handling är det som kallas ”att skapa” och jag är övertygad om att det är en del av meningen med våra liv här på jorden. Vi projicerar en tanke – en vision, tänker tillräckligt mycket på denna och sedan – plötsligt är den verklighet. ”Hobbyodlare” eller inte… vad du än gör i livet – sluta aldrig att drömma…

Tillbaka Upp


Tillbaka