Tillbaka

 

Ullkardor

 

 

Denna text om Ull har vi lånat från den mycket intressanta hemsidan alternativ.nu där man kan hitta i stort sett det mesta vad gäller alternativa levnadsvillkor i dagens moderna samhälle. http://www.alternativ.nu/handbok/hantverk/ull.html

ULL
Det är mycket arbete med att ur ull utvinna en färdig produkt i form av tex. en värmande ylletröja. Det är värt besväret, för fårens ull är ett av världens bästa naturliga isoleringsmaterial. Ett ullhår kan vara mellan 2-40 cm. långt och innehåller mikroskopiska luftfyllda hålrum som ger ullen dess unika isolerande förmåga. Ullplagg har stor hållbarhet och lång livslängd om de sköts väl.
Får klipps en eller två gånger om året. Har du inga egna får kan du kanske köpa ull av någon granne eller hjälpa denne att ta hand om "ullskörden". Den bästa ullen sitter på fårets sidor och undersida, men för hemmabruk är det inte alltid nödvändigt att sortera ullen.

Ulltyper
Bottenull, är finfibrig mycket krusig, mjuk och har låg glansighet. Den lämpar sig väl för mjuka plagg.
Täckhår, är grövre, längre och rakare ull med vattenavvisande förmåga. Den är svårspunnen men ger plagg med stor slitstyrka.
Dödhår, är spröda, grova, raka hår utan glansighet. I motsats till annan ull går den inte att färga.
Ryaull kallas en blandning av täckhår och bottenull.
Gobelängull är en benämning på grov bottenull.

Kardning
Det allra första du gör med den nyklippta ullen är att karda den. Är ullen mycket skräpig måste du först göra en grovkardning, därefter den slutliga kardningen. Du använder dig av två stycken kardor som fungerar som en kam eller borste. De rätar ut den toviga ullen och får håren att lägga sig parallellt.

Tovning
Den kardade ullen kan direkt användas för tillverkning av mindre plagg som sulor, sockor, vantar och mössor. Ullen har nämligen den egenskapen att den vid speciell behandling tovar ihop sig till ett filtliknande stycke.

Du brer ut den kardade ullen i ett inte för tjockt lager och lägger på en mall av det plagg du vill ha. Ullen ska sticka ut cirka 5 cm. runtom mallen. Ovanpå mallen läggs sedan andra halvan av exempelvis sockan och det hela "bakas" ihop genom att blötas med såpvatten och knådas. I äldre tider var detta ett snabbt sätt att tillverka varma kläder. Att filta, krympa och valka är synonyma namn på denna process.

Spinning
Vill du göra större klädesplagg som ylletröjor mm, så är det bäst att först spinna ullen. Du tvinnar då in ullhåren så att de överlappar varann och bildar en sammanhängande tråd, ullgarn. Du kan spinna för hand med en slända eller med spinnrock, då garnet samtidigt lindas upp. Det kräver tid och noggrannhet att spinna ett fint garn med en jämntjock och stark tråd.

Tvättning
Ullen behöver tvättas och detta sker lämpligast när den är spunnen till garn. Vid tovning måste ullen tvättas innan den spunnits vilket är svårare. Ull tvättas med speciella ulltvättmedel och får aldrig utsättas för hetare vatten än 45 grader.

Torbjörn Peterson

 

Tillbaka Upp