Tillbaka

 

Star Trek Enterprise

 

 

 

Så blev det då år 2001 detta mytiska årtal som var titeln på en förnämlig science-fiction film av Stanley Kubrick och Arthur C Clarke. Tänka sig att folk fortfarande ägnar sig åt SF och det med en större energi än någonsin. Även Star Trek följer med in i det nya seklet med ENTERPRISE. Precis som George Lucas nyaste Star Wars filmer har man valt den märkliga lösningen att skildra en tidsperiod som ligger tidigare än de föregående. Under den senaste säsongen har den idealistiska inställningen från Star Trek fått sig en törn i kanten, man kan fråga sig om detta är ett sätt att locka blaserade tittare i mediekarusellen eller om "den amerikanska drömmen" har ändrats i psyket efter attentaten 9/11?
Särdeles ett avsnitt var särskilt provokativt där en besättningsmedlem blev klonad enbart för att tjäna som transplatationsdonator till originalet.
Kanske att serien/genren har blivit så pass mogen att man inte behöver stryka tittarna medhårs med färdiglagade moralkakor från scoutkåren utan faktiskt vågar utmana oss till att ta ställning inför de verkliga problem vi snart kommer att ställas inför vad gäller exempelvis genetisk ingenjörskonst...

 

 

Vad väntar i en allt mörkare framtid?

 

 

 

 

 

Tillbaka Upp