Tillbaka

 

 

 

 

Hur och varför man börjar samla på Science Fiction kiosklitteratur

 

Jag började, som alla andra kompisar i min barndom med att läsa Kalle Anka, vilket inte gav mig särskilt mycket… Därefter gick jag vidare till serietidningen ”Pilot”, det var mycket mer spännande att läsa om ”män som flög i luften” än om tråkiga Kalle Anka. En annan serietidning jag tyckte mycket om var ”Seriepressen”, i vilken de även fanns lite av ”superhjälte äventyr”. Jag minns speciellt ”Järnmannen”, en handikappad person med en special tillverkad protes som såg ut som en järnrustning. Med denna utrustning blev han ”superstar”. Järnmannen var en mycket intelligent uppfinnare, om jag inte minns fel…

En dag hittade jag i kiosken i vår närhet en bok med ett rymdskepp och personer i rymddräkter på framsidan. Jag tjatade på mina föräldrar tills jag fick köpa denna bok, och jag gick in på mitt rum och började läsa… exakt vilken bok detta var minns jag inte riktigt, det kan ha varit en bok ur ”Saturnus serien”. Jag minns att jag föll pladask för ”Herges Tintin” månen tur och retur. En fantastisk historia, och första Sicence Fiction boken jag kom att läsa. Efter detta var jag såld… jag köpte fler och fler böcker. Efter en tid började jag läsa ”lite bättre böcker” och kiosklitteraturen åkte in i garderoben, in i lådor och slutligen på vinden… och tur är väl det, för efter 15 år hittade jag dessa böcker igen. Jag tog fram böckerna igen, och blev som vuxen lika road av att läsa dem om igen. Jag har allt eftersom kompletterat min samling och nu är den nästan komplett (se nedan).

Egentligen var det själva ”hjälpmedlen – rustningen” och maskinerna som var mest intressanta för mig, mer än människorna i alla böckerna. Jag drömde om att äga dessa maskiner och den avancerad utrustning som Järnmannen hade. Mitt intresse har hela tiden riktat sig mot ”det vetenskapliga” i Science Fiction, inte mot ”Fantasy”. Ingen annan i min familj delade mitt intresse, men detta speglar nog idag mitt stora intresse för allt som har med ”motorer” och teknologi att göra. Jag älskar allt som ”låter” och allt jag kan skruva och meka med, exempelvis gamla motorsågar med mera…. 

 

 

 

Här nedan finns lite av min samling av SciFi  kiosklitteratur.

Saturnus serien

Det gavs ut 6 böcker under 1973, serien bytte sedan namn till Kosmos.
Jag har alla utgivna alster.

Kosmos serien

Denna serie omfattar 25 titlar utgivna 1974-1977.
( dom två sista ligger utanför bilden )


 

Jaktrymdskepp X12"

Denna serie av Olof Möller gavs ut mellan 1974 till 1980.
Jag har alla 29 utgivna titlarna.


 

 

Futura 3000

Endast tre böcker puplicerades i denna serie från 1980.
Jag har minsann båda två !

Science Fiction serien Lindfors förlag

Denna serie utgavs 1973 till 1975.
Dom sista fem böckerna kallade dom sig "Regals förlag".
Av dom 21 utgivna titlarna saknar jag 1 titel.
Jag letar på antikvariat för att få tag även på denna.


 

 

Nova pocket

Den här serien gavs under 80-talet.
En betydande andel av dessa alster finns i min ägo. 


Jag har enstaka exemplar i följande serier Galaxy, Atomböckerna, Rymdböckerna, LindqvistLPpocket

 

 

 

 

 

Tillbaka Upp