Tillbaka

Bykgryta

 

Det finns en liten tvättstuga som tillhör huset, den står längst ned i en brant sluttning från ladugården sett, bakom bykhuset är det våtmarker och det finns antydan till en liten bäck som rinner där förbi. Jag har mycket svårt att föreställa mig hur kvinnorna på gården orkade med detta tunga arbete att byka tvätten. Bykgrytan var ju deras dåtida tvättmaskin. Man eldade ju under grytan som var av koppar, lade på ett trälock över vattnet och kokade upp det. Sedan var det bara till att tvätta kläderna, tappa ur vattnet ur grytan, fylla på nytt och skölja, upprepa proceduren i oändlighet… Det måste ha varit ett ohyggligt slit med denna tvätt. Att sedan forsla den fram och tillbaka upp och ned för denna branta backe kan inte gjort saken lättare. Men inte tänker vi på detta när vi bara stoppar in vår tvätt i våra moderna tvättmaskiner och trycker på en knapp. Ändå är det inte så himla länge sedan som våra far och mormödrar fick slita på detta vis. Värst måste det ju ha varit under vintertid, att skölja tvätten i iskallt vatten i 10 graders kyla eller mer, kan ju inte annat än ha lett till att kvinnorna fick ledgångsreumatism och värk i alla sina leder.

 

Primitiv tvättmaskin

 

 

Denna form av primitiv tvättmaskin vilka var av trä, drogs-vevades för hand. Vattnet och kläderna -tvätten snurrade då runt, ungefär som de gör i dagens tvättmaskiner. Detta måste ha varit lite av ett himmelrike för husmödrarna när dessa trä tvättmaskiner uppfanns någon gång runt 1910-20 talet. Föregångaren till våra moderna tvättmaskiner kom till Sverige någon gång runt slutet av 30 talet början av 40-talet.

Vår lilla trätvättgryta hör idag till husets små kuriosa-antikviteter, en fin liten sak som det inte finns så många av idag och som vi förvarar med de övriga gamla sakerna i vårt gårdsmuseum.

 

Tvättbräda

 

 

Jag minns mycket väl även dessa typer av tvättbrädor som användes förr i hushållet. Mamma stod jämt och gnuggade tvätt mot dessa, när hon tvättade i bykgrytan. Först tog hon en klick med såpa som hon smetade ut på tvättbrädan och sedan gnuggade hon plagget eller det som skulle bli rent mot såpan och brädan. Mycket effektivt, om än inte lättarbetat... Men inget modernt tvättmedel i världen kan ersätta just "doten av såpa" som sedan kändes när kläderna- tvätten torkat.

Tillbaka Upp