Tillbaka

 

Gamla strykjärn

 

För oss som lever på 2000-talet är det svårt att tänka sig hur husmödrarna förr i världen kunde
använda dessa tunga och klumpiga strykjärn när de skulle stryka sin tvätt. Nog är det enkelt

för oss att bara sticka i elstrykjärnet i kontakten och höra hur "ångan" börjar fräsa när järnet
blir varmt. De minnen jag själv har från min mamma och farmor, är att de strök med de
ganska lätta gamla strykjärn som fanns på 50-60 talet, och eftersom det inte fanns ångstrykjärn
på den tiden,(åtminstone inte hemma hos oss) använde mamma sig av en blöt så kallad "stryklapp" som hon lade ovanpå det hon skulle stryka, eller att hon använde en "stänkflaska" för att fukta plaggen med. Min mor älskade att stryka, hon strök till och med våra underkläder... Och visst kan även jag känna att det är lite meditativt att stå och stryka, och doften som kommer från de nytvättade kläderna eller dukarna
jag stryker, är helt oslagbar. Det doftar rent, friskt och gott...

Nedanstående bild visar 2 strykjärn som värmdes direkt på järnspisen...

 

Nedanstående text kommer från Wikipedia:
Strykjärn används för att göra textilier släta genom strykning efter tvätt. Innan elektriciteten gjorde sitt intåg användes strykjärn av gjuten mässing eller järn som försågs med ett glödhett lod eller glödande kol i strykjärnets ihåliga mitt. Värmen spred sig då till strykytan på järnet. Denna variant på strykjärn har funnits sedan 1500-talet. När vedkaminen medgav att järnet värmdes direkt på spisen blev strykjärn i massivt järn vanligare.Textilier stryks enklast när de är lite fuktiga, dock inte våta, och dänkflaskor gjorde man av glasflaskor vars lock försågs med hål. Nuförtiden är dänkflaskor gjorda av plast.
Nästa steg i utvecklingen var strykjärn som värmdes elektriskt och i dagens läge är det fåtal strykjärn, det vill säga pressjärn, som inte är försedda med möjlighet att få ånga för de textilier som tål sådan hög temperatur.Om mängden ånga och värmen i sig ändå inte ger ett skrynkelfritt resultat kan man strykpressa istället, det vill säga använda en väl urvriden pressduk emellan, och stryker trasan torr mot den textil som skall strykas.Strykjärn omtalas i Kina redan på 300-talet e.Kr. Till Norden kom den runt 1500-talet när behovet uppstod att efterbehandla linnetyger. Det elektriska strykjärnet uppfanns 1882 i USA, men spridningen dröjde till 1920-talet. År 1924 uppfanns termostatstrykjärnet och 1926 ångstrykjärnet.

 

Tillbaka Upp