Kaffekvarn och kafferost
Den gamla sortens kaffekvarnar som bilden nedan, hittar man numera endast på loppis och auktioner. Numera finns det moderna elektriska kaffekvarnar som inte kräver någon "handkraft" alls. Det enda dessa kaffekvarnar har gemensamt är att det blir samma ljuvliga doft av nymalet kaffe från vilken kvarn man än väljer att mala sina bönor i.
Kafferost
I denna rostiga gamla "makabär" rostade man förr sitt kaffe över öppen eld, detta krävde säkert en viss teknik så att bönorna inte blev brända. Nedan följer lite information om kaffet och dess historia.
Kaffets ursprung och historia
Många tror att kaffet kommer från Sydamerika, antingen Colombia
eller Brasilien, och idag stämmer den uppfattningen ganska bra, mycket
av dagens kaffe odlas där. Men kaffeträdet kommer ursprungligen från
Afrika. Myten säger att en herde fann kaffets uppiggande egenskaper efter
att ha sett sina getter bete sig alldeles spattigt efter att ha ätit frukterna
från kaffeträdet. Därifrån till svenska hem färdades
kaffet på en lång resa genom världen, en resa som tog runt
2000 år.
Var kommer kaffet ifrån?
Kaffet kommer ursprungligen från ett område som heter Caffa i Etiopien,
Afrika, där det växer vilt på bergsslätterna. Man malde
kaffefrukter tillsammans med djurfett och åt det för att få
energi. Kaffeträdet spreds till de södra delarna av Arabiska halvön
ca 500 e. Kr. där det kunde odlas framgångsrikt, man kokte bönorna
och gav drycken namnet qahwa, vilket direkt översatt betyder det som motverkar
sömn. Man smaksatte kaffet med t ex kardemumma eller kanel. Från
Arabien spreds kaffet till Turkiet varifrån det sedan fortsatte till både
öst och väst. Idag odlas mest kaffe i Central- och Sydamerika p g
a det kaffevänliga klimatet, med Brasilien och Colombia som främsta
producenter.
När började man dricka kaffe?
Man såg kaffet med dess energigivande effekter som en religös och
medicinsk dryck av vilken man drack sparsamt. I början var det kaffeträdets
blad och frukter man kokade och gjorde kaffe av innan man runt 1200-talet kom
på att man kunde rosta kaffefruktens kärna, kaffebönan, och
på så sätt utvinna bättre och godare kaffe. Drycken blev
populär och spred sig snabbt och dit den kom, stannade den envist kvar.
Från att ha betraktats som en religös dryck blev kaffet så
populärt att alla ville ha, något som snabbt ledde till att denna
heliga dryck fick många liv och öden på sitt samvete. Det första
kaffehuset öppnas i Turkiet år 1475 av Ottoman Turks, samtidigt fick
kvinnor rätt att skilja sig från sina män om de inte kunde förse
dem deras dagliga kvota av kaffe. Meccas guvernör, Khair Beg försökte
1511 att bannlysa kaffe och göra det olagligt då han befarade att
det kunde bidra till att hans folk vände sig mot hans styre, för detta
avrättades han.
Kaffet kommer till Europa
Från Turkiet spred sig kaffet till Europa och kom till Italien runt 1600.
Det skapade snabbt oro i de höga husen. Påven blev rådd att
officiellt ta avstånd från kaffet eftersom det kom från fiendeländerna.
Innan han avgjorde något så ville han först smaka drycken för
att själv avgöra sin ståndpunkt och blev så förtjust
i den att han gick ut och sa att det vore en skam att låta de otrogna
få ensamrätt på något så underbart. Han döpte
drycken och välkomnade den in i kristendomen. Venedig blev år 1645
första europeiska stad att öppna ett kaffehus vilket blev väldigt
populärt och snart öppnade många fler. Intresset för kaffe
växte och England och Frankrike anslöt sig snart till skaran av kaffeanhängare.
I England öppnade första kaffehuset 1652 och därefter öppnade
ett efter ett annat och kaffet blev lite av de intellektuellas dryck. Framförallt
vid universiteten trängdes kaffehusen där en kopp kaffe kostade en
penny. Snart fick universiteten smeknamnet penny universities. I Frankrike blev
kaffet också framgångsrikt, så framgångsrikt att det
under en tid drog ner vinförsäljningen drastiskt. Första kaffehuset
öppnades i Paris år 1672. År 1675 öppnade det första
kaffehuset i Wien, det är där man för första gången
börjar tillsätta socker och mjölk.
Kaffet når Sverige
Till Sverige kom kaffet för första gången år 1685, den
första importen bestod av ett halvt kilo. Två år senare såldes
kaffe i apoteken men det var Kung Karl XII som på allvar fick upp folks
ögon för den svarta drycken. Han hade spenderat mycket tid i Turkiet
och där blivit bjuden på mängder med kaffe, han dyrkade drycken
och tog med sig en turkisk kaffekokare tillbaka till Sverige. Det sades att
kungen själv gjorde av med tre kilo kaffe om dagen. Under 1800-talet började
kaffet bli riktigt poulärt i Sverige, så populärt att det nästan
konkurrerade ut brännvinshandeln, vilket skapade ilska bland bönderna
som många gånger försökte förbjuda den nya drycken.
Några gånger lyckades de, men förbudet varade aldrig mer än
några år åt gången. Under andra världskriget blev
kaffe, som så mycket annat, en stor bristvara, men när man till slut
fick tillstånd att föra in några båtlaster med importvaror
i Sverige så var kaffe det allra första man tog in, trots att det
inte rankades som en livsnödvändighet.
Att rosta kaffebönan
Det är vid rostningen av kaffebönorna som kaffets säregna och
så uppskattade smak kommer fram. Man lägger bönorna i rostningsmaskinen
som hela tiden rör om bland bönorna för att motverka att de bränns.
Temperaturen är hög, upp till 288 C. Först går bönorna
från att vara ljust grågröna till gyllene i färgen, sedan
sväller de och vid 204 C poppar de till och dubblar sin ursprungsstorlek.
Oljorna i kaffebönan tränger fram och färgen mörknar ytterligare
och blir snart mörkbruna. Efter tre till fyra minuter poppar de till igen
och detta signalerar att bönorna är färdigrostade. Hur länge
man rostar kaffebönorna beror på vilken styrka man vill ha på
dem. Kortare rostningstid, omkring sju minuter, för ljusare bönor
och lättare kaffesmak, upp till 14 minuter eller mer för riktigt mörkt
och starkt kaffe av typen espresso, och såklart allt däremellan.
Kaffet mals
Hela poängen med att mala kaffet är att få ut så mycket
smak som möjligt ur kaffebönorna. Det allra bästa är att
själv mala sina kaffebönor precis när man ska till att brygga
sitt kaffe, på så sätt får det mer smak och är alltid
färskt. Hur fint du maler ditt kaffe beror på vilken typ av kaffekokare
du använder dig av, generellt sett gäller: ju snabbare koktid –
desto finare bör kaffet malas. Espresso, som kokas på ca 20 sekunder
kräver väldigt fint malda kaffebönor, kaffet ska vara som pulver,
droppkaffe som å andra sidan tar tid kan vara betydligt grövre malt.
Källa: http://www.kaffefakta.se/